Direktlänk till inlägg 20 april 2010

Svar på frågor!

Av Carola - 20 april 2010 23:17

Det här blir låååångt! :)


* Hur förvarar ni saker som ska sparas, kläder,leksaker edyl?


- Jag spar på allt som kan vara bra att ha, och lite till;) Kläderna sorterar jag i plastpåsar först och sen i kartonger, flyttkartonger är bra:) Märker upp med storlek. En del står i bastun( de små storlekarna) och en del i garaget. Skor som inte används öser jag i kartonger i garaget.

Vinterkläder i märkta kartonger i garaget, och i trådbackar nere i (fd) pannrummet.

Julsakerna, vi har MASSOR!, i kartonger i matkällaren.

Leksakerna blir aldrig utsorterade mer än för att slängas, de används mest hela tiden, vi byter bara rum på dem beroende på vilket barn de passar för tillfället:)

Garaget, fd pannrummet, bastun, matkällaren och klädkammaren är där vi förvarar saker, alla ställen är musfria, hittills har vi inte haft några problem med att mössen förstör.(Tackar våra två katter !)

OM så vore skulle jag förvara i stora plastbackar med lock.





* Har ni swimmingpool, och används den ofta?


- Japp, vi har en pool, men det är inte så coolt som det låter utan det är en skruttpool från 70 talet, men den funkar åt oss på sommaren:) Poolrummet är ett stort uterum med noll isolering så det är enbart på sommaren den kan användas, den värms med solfångare som minskar i antal, de går sönder....gamla de med:)

Poolen används massor! Det är så skönt att kunna bada på hemmaplan istf att dra iväg hela bunten till en strand med massa folk, även om vi ofta gör det med. De där kvällsdoppen man kan lyxa sig med är underbara:)

  Lovelia, förra sommaren!!  Lill plutt:)     




*Varför skrev jag åldern på barnen och inte namnen förut i bloggen?


- Det här har jag svarat på massor av gånger:) Jag tycker själv att det är enklare att veta åldern på den som det pratas om, det är ju ofta ganska avgörande för det man skriver. Tex om jag skriver att Lovelia målat väggarna så blir ju innebörden olika om hon är 2 år eller 16 år:)  Att bara rabbla en massa namn blir ju lätt rörigt. 




* Kan vi ladda upp Familjen Annorlunda på blogg/hemsida eller youtube?

- Jag tror inte man får det?? Det är väl upphovsrätter osv? Det finns att se på TV4 Anytime, tror jag.





* Mitt tips på att hålla nere klädkostnaden?


- Jaa, ungarna får ärva av varandra, det funkar ju inte om man bara har ett barn iofs. Köpa second hand är väl toppen!  Jag köper en del nytt, men försöker alltid återanvända det vi redan har och sen komplettera, för hur det än är så vill ungarna ha lite nytt. Ibland blir det ju nåt som blir ohyggligt modernt och då måste de ju få det de med:) Sen är det ju superkul att shoppa, till tjejerna då, till killarna är det ju tristare..  Vi får en del kläder av kompisar med äldre barn också.




* Var får jag all energi ifrån?

- Köper på Ica;)?   Äsch, jag har inte mer energi än nån annan! :)






*När sluta era barn med napp,välling,sova middag & blöja mm?


- Lite olika, men de brukar sluta med blöja runt tre års åldern nån gång, det beror lite på när det är sommar, det är enklare att ta tag i det då:) Då är det oftast så att de slutar med dagblöja för att sen inte vilja ha på natten heller. Vi väntar in dem så de är redo och då brukar det gå enkelt och bra utan massa olyckor.


Nappen älskar de så den är svår...men runt 4-5 år åker den bort som senast. Vi tycker inte att det spelar så stor roll om de har den kvar när de ska sova. Varför sno den om den innebär trygghet och gör så att de sover lugnt och fint i sina sängar? Den åker ändå ut under natten;)


Välling får de dricka så länge de vill, en slutade när hon var 8 år, en annan 5 år, nån har aldrig gillat det.  Sova middag gör de till de är minst 2 år, ibland 3 år. det är skönt för alla:)






* Vad är det bästa med att ha en stor familj?

- Allt är bra!! Det där är så svårt att svara på!! 






* Blir det en säsong till av Familjen Annorlunda? Skulle vi ställa upp om vi blev tillfrågade?


- Jag har ingen aning om det blir en säsong till!! Men det är ju hyfsade tittarsiffror så jag tror det...?  Inget som vi vet alltså. Vi tyckte det var jätteroligt att få vara med, och har inte blivit avskräckta i alla fall:)






*När, var hur träffades du och din man?


- Vi gick i samma gymnasium:) Hade skåpen i samma del av skolan och kastade blickar på varandra när vi möttes. Han var den som agerade och ringde och bjöd mig på bio<3

Det var 22 maj 1987, och sen dess har vi hängt ihop:) Vi gifte oss på vår 20-årsdag 07.






* Blir det fler barn?

- Kanske:) Förhoppningsvis:)






*Har du varit med om vänner, bekanta eller familj som behandlat er annorlunda/illa för att ni har många barn? Hur har du i så fall tacklat det?


- Nej, de flesta är positiva faktiskt:) Min mamma tillhör de få som ser negativt på det. Folk i min närhet ser ju att barnen mår utmärkt och att vi klarar av det:) Vi har ytterst sällan nån form av avlastning, barnvakt har vi bara om det är absolut nödvändigt, så det drabbar ingen annan att vi har många barn,  Barn är en gåva, de är livet och framtiden, de behövs! Folk som är taskiga borde lära sig vett och etikett.






*Vad är skillnaden innan och efter fam. Annorlunda?

- Man blir igenkänd ganska ofta;)  Men annars är det ingen skillnad.




*Kan inte du ta lite bilder i ditt hus och lägga upp på bloggen?

-  Jo, men måste städa först…;)

  


Gammal bild på ren tvätt i tvättstugan...men den skulle kunna vara tagen idag...:)




*Vem av dina barn är mest lik dej, till utseendet och sättet?

- Jag vet inte? Hm….nej,  jag vet faktiskt inte, svårt att svara på!






*Vid vilken ålder tycker du att det är lämpligt att börja skaffa barn? :)

- Jag hade precis fyllt 24 när Janelle föddes, så 24 är perfekt;)

Men det där är ju individuellt, en del är ju aldrig lämpliga medan andra kan vara supermammor vid 15år….:)






*brukar ni åka på skidresor ibland? :D


- Aldrig! Det är för dyrt, för kallt, för mkt snö, för mkt att packa, för långt att åka, för mkt krångel och vänta….sa jag att det var dyrt;)?

Ingen av barnen tycker speciellt mkt om vintern, och en resa till fjällen för oss skulle kosta lika mkt som en resa till solen och värmen och om vi skulle lägga pengar på nåt så blir det SOLEN som vinner!  Men det är kul att åka slalom! :)






*Har ni någon kontakt med de två andra familjerna som var med i familjen annorlunda?


- Jag har ”känt” Mirka på nätet i många år, men vi har aldrig träffast IRL, än, men vi har planer på det.:)  Tina har jag pratat med via Facebook nån gång.






*Hejsan Carola!
När jag får tid brukar jag läsa mamma-bloggar iklusive din!
Och en sak jag lagt märke till är att du inte så ofta skriver att du är trött och utmattad eller så.
Men ... det är du väl :-P jag menar jag har 3, visserligen på en och samma gång, men jag är totalt utkörd.
Har du något tips? hur gör du för att få det att funka?


- Jag är aldrig trött eller utmattad:)  Så länge som jag får sova en stund på morgnarna så orkar jag det mesta. Perra tar ju alla morgnar eftersom han ändå ska iväg och jobba så för det mesta kan jag sova en timme då, och sen vakna till i lugn och ro:)  Sen kan jag gå och gäspa och vara seg, men jag är inte utmattad. Att ha tre på samma gång är med all säkerhet mkt jobbigare än att sprida ut dem;)

 Om jag är sjuk är det drygt, men ofta så kan jag vila ändå, ungarna respekterar det och gör inte så mkt bus under tidenJ  Jag har inga höga ambitioner när jag är hemma ensam, det är det primära som prioriteras – mat, torr blöja och kärlek. Att ha roligt är viktigare än att det är städat i klädkammaren.. Skiner solen går vi ut, disken kan vänta den springer inte iväg. Jag KAN börja massa projekt, måla , rensa ogräs, städa, byta gardiner osv, men det beror på ungarnas och min dagsform om jag sätter igång nåt.

 Jag vill ha hyfsat städat, och vi plockar ständigt och dammsuger varje dag, men pedant är jag inte…tyvärr;)

Ungarna klarar sig själva i det mesta, de servas inte i onödan, där gräver man ju bara en grop åt sig själv! De kan själva, och växer av att ta ansvar.






*Hej! Funderar på vad du lagar för mat när alla de små är hungriga och trötta? Har du några bra tips?


- Jag lagar samma mat hela tiden, försöker man variera sig så gnälls det;)

Jag gillar att använda ugnen! Där kan man slänga in fiskpinnarna, hamburgarna, blodpuddingen och så slipper man steka i en evighet med medföljande stekos;)



Lagar mkt kyckling, olika grytor, stek, fiskgratäng, Det tar sällan lång tid att laga mat, med lite planering. Jag gör nog det mesta från grunden, utom köttbullar för det gillar de inte mina? Men om jag plattar ut dem till biffar så älskar de dem?? ;)



Idag åt vi kycklinggryta: Skär kycklingen i bitar, bryn, krydda( paprika, curry, KANEL!! Nejlika, chili, cayennepeppar, svartpeppar) i med turkisk yoghurt och låt det småkoka under lock. Koka ris. Klart på en halvtimme.



Eller fiskgratäng: Lägg laxfile i en form, på med lite räkor, lägg potatismos runt (Köpt, jag HATAR hemgjort!) koka ihop en gratängsås på mjölk, mjöl, nåt ägg, riven ost ibland, och krydda. Häll över och in i ugnen. Klart på en halvtimme det med, varav typ 20min i ugnen:)



Tacos varje fredag…det blir ofta köttfärs över som jag fryser och sen har jag färdigkryddad färs att göra sås på till pasta, bara på med passerade tomater och grädde/mjölk och koka ihop samtidigt som pastan kokar, tar ingen tid alls.


Kokar upp hälften av vattnet till pastan i vattenkokaren då går det dubbelt så fort:)


Alla rester av kött/korv/kyckling osv skär jag i småbitar och fryser i en burk som jag bara fyller på allt eftersom tills det är en lagom stor pytt i panna där:)



Mina barn gillar inte grönsaker, men det som inte syns finns inte;) så om man river i morötter i köttfärssåsen eller pannkakssmeten så går det i alldeles utmärkt;)





*Jag undrar vart ni köpt den där lilla "fotöljen" som Jordan satt i på ett kort i vardagsrummet när han var lite mindre?


-  De vita är Ikeas. Den lilla rosa runda däremot är köpt på en leksaksaffär här i Uppsala, den heter Lilla rummet. Trixie fick den när hon fyllde ett år (06)

  





*Kan du inte beskriva dina barn? :)

- Jodå, det kommer!  :) Tar lite tid att skriva!






*  Vilket bad var det ni badade på i familjen annorlunda? Var det Fyrishovsbadet ? Var där igår :)


- Mirkas familj var på Fyrishov, vi var på Gottunda badet:)







*För mig känns det som en omöjlighet att kunna så många barns personnummer utantill, kan ni det? :)


-  Eh, nästan;)

Janelles och Patricias är inga problem,, inte Robbans heller, men speciellt Novalie och Corrindas fyra sista är svåra, de liknar varandra. Inte ens Perra som är siffersnille kan hålla reda på dem, de används ju så sällan! ;)


*viskar* Jag har en anteckning i mobilen med allas personnummer;)





*Jag har en fråga som jag funderar på när det börjar krypa uppåt med barnskaran, jag har en släkting med åtta barn och jag uppfattar dem som helt konflikt fria. Mamman i det hushållet är helt otrolig. Hon är aldrig arg, hennes man jobbar borta och barnen lyckas jätte bra med både sportaktiviteter och studier, min fråga lyder som sådan att är det så att hela familjen får ett ansvar att hjälpa till och uppfostra varandra? Jag tycker att det borde finna någon motpol som väger upp all den lycka som det ser ut att finnas ;) ///Tack Johan


   Jag vet inte riktigt hur du menar? Vi är inte konfliktfria, inte alls, det pågår ständigt konflikter av olika slagJ Jag är tvärförbannad mellan varven…

Jag tror att med många syskon så stöts och blöts man med varandra, det finns alltid nån som rättar en eller säger till. Barnen ansvarar inte för varandras uppfostran, men att de äldre är förebilder och tillrättavisar de mindre är ju oundvikligt. Samma med det positiva, det finns många att få beröm av, eller tröst. Eller att bara sitta i knät och se på tv tillsammans med:)






Pust....det var det!!!  Kul att svara på frågor, man får tänka till lite:)



Såhär glad är Lovelia när hon får bada i vår pool:)

  


Nu ska jag gå och stoppa om Robban som inte kan sova för han såg nåt läskigt på TV.....;)

Natti natti:) 

 
 
Sofia

Sofia

21 april 2010 08:54

Tack för all info, mycket intressant ;)
Kram Sofia

http://www.3barnsmamma.bloggplatsen.se

 
Anne

Anne

21 april 2010 08:59

Morrn! Så underbart att läsa din blogg! Det känns så äkta och ärligt, Ni är en härlig familj med så mycket kärlek.
Ha en fin dag, Kram Anne

http://www.systeranne.wordpress.com

 
Ingen bild

Mia

21 april 2010 10:19

Härlig läsning! Jag hade spanat in mig på en fråga som signaturen Anki hade ställt, den om fler barn. Jag saknade svar på om du har några egna begränsningar när det gäller att skaffa fler som tex ålder eller max antal barn per rum eller liknande. Jag är 41 och funderar på en till. Min gräns går nog vid 45 sen tycker jag att det är försent.

 
BeckaHBitcH.se - triss i gossar

BeckaHBitcH.se - triss i gossar

21 april 2010 10:51

Kul att läsa alla svar :-)

Jo en grej... ang 24 år perfekt att skaffa barn. Faktiskt så stämmer det på riktigt också och inte bara i er familj :-) rent biologiskt är det faktiskt som mest optimalt vid 24 år (genomsnitt) fick jag läsa mig på naturkunskap B ;-)

http://beckahbitch.se

 
Ingen bild

Carola m 8

21 april 2010 12:15

Mia: Jag glömde ju det:) Jag har nog runt 45 som ungefärlig gräns, just nu iaf...:) Svårt det där. Jag tänker som så, att massor av tjejer är runt 40 när de får sitt första barn, så även om man är lite äldre så kommer nog inte det barnet att vara ensam om att ha föräldrar i den åldern. Och med lite tur så lever man ju framåt en 80 år i alla fall, även om jag personligen siktar på minst 120;) och då hinner även barn som man fått senare i livet bli vuxna innan man lämnar in.
ANtal barn per rum vet jag inte om jag tänkt så noga på, det löser sig nog, och max antal barn vet jag inte heller, men tio verkar lagom;)
Beckah: Jaha?? Jag trodde det var före 20 som var det rent biologiskt bästa, men så läste jag inte Naturkunskap B heller;) Fast då var jag ju helt rätt då:)

 
Ingen bild

Mia

21 april 2010 12:58

Tack för snabbt svar! Allt är ju individuellt men jag känner som du...förutom det med tio barn då...inte att jag inte skulle vilja ha det men jag hinner nog inte innan 45. (Funderar på en femma, känns som lite sista sucken...)

 
Kalla mig vad du vill men jag heter Johanna

Kalla mig vad du vill men jag heter Johanna

22 april 2010 15:49

Längtar efter husbilder och beskrivningar!

http://tufsisblogg.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carola - 12 februari 2014 21:55

...så finns jag, men jag har flyttat till Loppi:) Ni klickar HÄR så kommer ni dit, och kan läsa om mig och de nio fantastiska barnen :)    ...

Av Carola - 17 juli 2012 11:06

Japp det har kommit en app så man enkelt kan blogga från luren även här och det måste jag såklart prova !! Verkar inte som man får in bilderna i själva inlägget utan får välja att lägga den överst eller under texten...:-/ nja.. Iaf blir det en bild...

Av Carola - 5 mars 2012 23:56

  Ja, här lämnar man sin lilla goding för att åka och träna och så får man det här videoklippet från Perra, det är ju så gulligt så jag tror jag storknar!         ...

Av Carola - 16 oktober 2011 23:45

  Hoppsansa, vet ni, de två vinnarna av Liberorabatterna har inte hört av sig!!??   Jag hade heller ingen mailadress till dem så jag kunde maila, inte heller nån hemsida...så jag har inget annat val än att dra två nya!   Jag är ledsen tjeje...

Av Carola - 10 oktober 2011 15:25

Hörrni sluta fråga om vi vill / ska ha fler barn  !!! Jag får frågan ideligen, och jag har aldrig berättat förr om vi planerar fler eller inte och jag kommer inte göra det nu heller     . Svaret är att ni får helt enkelt se hur det blir ! Antin...

Presentation


Delar av Familjen Wetterholm:)
bloglovin

Carolas blogg på Mama!

  

Maila mig

Mina favoriter

 

 

 

Fråga mig

580 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Bra Barnkläder

barnkläder Kod CW101 ger 10% rabatt

Länkar

Besöksstatistik

Arkiv

RSS

Blog Toplist

BloggPortalen


Skapa flashcards